Op dinsdagavond 6 december heeft de wijkcommissie een wijktafel georganiseerd in Bar Bloemstede met als thema veiligheid. De opkomst was zeer goed te noemen, meer dan 40 bewoners van Bloemstede waren aanwezig. Ook was de regionale pers aanwezig.
Peter Brand opende de wijktafel om 20.00 uur en heette iedereen welkom en nodigde iedereen uit om vooral met vragen en suggesties te komen.
Allereerst werd het woord gegeven aan Olivier de Jonge Oudraat, gebiedsregisseur van Maarssenbroek. De burgemeester was helaas niet in staat om te komen in verband met andere verplichtingen. De gemeente Stichtse Vecht heeft met betrekking tot veiligheid enkele speerpunten.
- Cyberveiligheid: minder woninginbraken maar meer digitale criminaliteit.
- Jeugdveiligheid: veel aandacht voor onderwijs en voorlichting onder jongeren.
- Structureel overleg met partners, zoals Politie/Jeugdpunt.
- Zorgveiligheid: vaker verwarde mensen.
Vanuit de zaal werd aangeven dat het gevoel van veiligheid met name ‘s nachts zeer laag is in verband met groepen die zich bezighouden met drugshandel vanuit auto’s. Olivier vroeg zich af hoe het staat met de verlichting. Het idee werd geopperd om een inventarisatie te maken van slecht verlichte plaatsen via de wijkcommissie.
Als tweede gast was Geert-Jan Rijsterborgh van de Brandweer. Hij hield zich voornamelijk bezig met preventie. Hij gaf aan dat in de afgelopen jaren de brandweer niet in Bloemstede is geweest voor woningbranden. De brandweer is wel in de wijk geweest met maar met de ladderwagen om mensen uit hun huis te halen.
Hij vroeg wel aandacht voor het groeiende aantal problemen met verkeerd geparkeerde auto’s waardoor de bereikbaar van de wijk in gevaar kwam. In Bloemstede speelt dat minder dan in de andere wijken, waar de wijk krapper is opgezet. Inwoners kunnen flyers meenemen om bij foutparkeerders onder de ruitenwissers te doen.
Ook gaf hij tips om brand te voorkomen. Hij hield een vlammend betoog om vooral niet te bezuinigen op elektra en rookmelders. Koop vooral spullen met een CE-keurmerk. December is de drukste maand voor de brandweer in verband met kerstverlichting, kaarsen en gourmetstellen en natuurlijk vuurwerk. Koolmonoxide is reukloos gas en kan gevaarlijk zijn. Dit kan worden opgelost door een koolmonoxidemelder en regelmatig onderhoud aan de CV.
Mocht u brand hebben gehad (vlam in de pan) bel niet het noodnummer maar stuur een WhatsApp tijdens kantoortijden en ze komen langs om te helpen, het meten van CO2 en het afvoeren van heet materiaal.
Als laatste was wijkagent Sander Favier aan de beurt om vragen te beantwoorden van wijkbewoners. Er is veel overlast van drugsdealers en -gebruikers. Hij gaf aan dat bezetting van de politie niet optimaal is, maar dat het melden van onveilige situaties heel belangrijk is voor dossiervorming. Dit hoeft niet via het noodnummer, maar kan ook via het algemene nummer 0900-8844. De politie is op de achtergrond druk bezig en is vaak op de hoogte van onveilige situaties in de wijk, maar vaak wordt dit niet openbaar gedeeld.
Vanuit de zaal worden diverse zaken gedeeld met de aanwezigen. Na de rondvraag sluit Peter Brand af met de opmerking dat hij gaat stoppen en doet een oproep om vooral naar voren te komen om de wijkcommissie te helpen.
De wijkcommissie kijkt terug op een zeer geslaagde wijktafel. De opkomst was zeer goed en de interactie met de zaal was zeer positief.
Heeft u nou ook iets waar u mee zit of waarbij u hulp kunt gebruiken? Wellicht bent u niet de enige. Laat het weten aan de wijkcommissie en wellicht kunnen we ondersteuning bieden en een en ander doorzetten naar de juiste partijen.